Uskonto

Kaksoisjumaluus, vähän kuin yin ja yang = haetaan hyvän ja pahan, valon ja pimeän yms. välistä tasapainoa. Jumaluuksia kutsutaan nimillä Whirrun (=yang) ja Whaera (=yin).

Kaikki kiertää: mitään ei ole liikaa, mitään ei ikinä kokonaan katoa. Kuolema synnyttää uuden elämän ja jotta uutta elämää voisi syntyä, pitää jonkun/jotain kuolla.

Palvonta tapahtuu erilaisilla riiteillä ja erilaisilla uhrilahjoilla, jos jotain on tarvetta pyytää. Yksinkertaisimmillaan uhri voi olla veteen tai pyhälle kivelle laskettu kukka, isoimmillaan jotain hyvinkin arvokasta. Teoriassa jokainen voi itse asettaa uhrinsa, mutta suuremmissa/tärkeämmissä asioissa katsotaan hyväksi kysyä shamaanin apua. Kumpaistakin jumaluutta kun pitäisi osata miellyttää yhtäläisesti ja tasapainoisesti.
Riitit ovat yksinkertaisia eleitä ja sanontoja, joilla kunnioitetaan jumaluuksia. Näitä voivat olla esim. aamuauringon tervehtiminen tai juomavedestä tai ruuasta kiittäminen. Kukin yksilö noudattaa niitä riittejä kuin katsoo sopiviksi.

Shamaanit ovat heimojen jäseniä, jotka ovat nuorina/lapsina nähneet outoja unia/saaneet kouristuskohtauksia tms. päätyneet myöhemmin yhteyteen “henkimaailman” kanssa. Eli esimerkiksi “palanneet kuolleista”. Yleensä vanhempi shamaani opastaa nuorempaa tielle, jakaa tälle salaisuutensa yrteistä ja henkitiellä kulkemisesta (=loveen lankeaminen). Shamaanin asema ei periydy suoraan shamaanin lapselle, joskin yleistä on, että lapsella on samoja kykyjä kuin vanhemmallaan.

Uskonto

Avaruuskeijut lappaja